{Score}/{MaxScore}

Stap 4: Europese wetgeving

Er is EU-wetgeving waar alle landen van de EU zich aan moeten houden. De EU-wetgeving gaat over 32 beleidsterreinen van buitenlandse handel tot mensenrechten en van volksgezondheid tot vervoer. Bij de uitvoering van Europese wetten spelen de lidstaten natuurlijk een belangrijke rol. De Europese wetgeving moet immers worden ingevoerd in de lidstaten. Sommige regels zijn direct van kracht en andere moeten worden omgezet in nationale wetten.

Een voorbeeld van een EU-wet is de wet over het vrij reizen, wonen en werken in de Europese Unie. Een andere wet betreft ziekte en gezondheid. Binnen de Europese Unie zijn voorzieningen bij ziekte voor een groot deel op elkaar afgestemd. Je bent ook verzekerd als je tijdelijk in een ander land van de EU gaat werken of daar op vakantie bent.

Misschien vraag je je af waarom, als de EU op zoveel terreinen actief is, ieder land dan nog zijn eigen regering heeft, die zijn eigen wetten maakt. Nou, er zijn nog heel veel wetten die niet in alle EU-landen gelden.

Een voorbeeld is het homohuwelijk. In Nederland is het homohuwelijk een wettelijk recht. Maar dat recht bestaat niet in alle andere EU-landen.

Een ander voorbeeld is de euthanasiewet. In Nederland is euthanasie en hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toegestaan. Dat geldt niet in alle lidstaten van de EU.

Ga zelf nog op zoek naar een Nederlandse wet die niet in alle EU landen geldt.

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next