Een SterMonitor is een “Overzichtspagina met alle opdrachten van de Stercollectie”: een monitor. Een module waarin leerling en docent de voortgang van de Stercollecties kan monitoren. Op deze SterMonitor staan de vertrouwde Stercollecties zoals in WikiWijs, met een inleiding, opdrachten en een afsluiting per thema. Maar dan dit alles in de  voortgangsmodule SterMonitor, die veel extra’s biedt. Zoals ook in WikiWijs kunnen docenten opdrachten eenvoudig naar eigen inzicht aanpassen, verwijderen of toevoegen.

Wat biedt de SterMonitor Extra?

 

Overzichtspagina met tegels

De thema’s zijn overzichtelijk en eigentijds weergegeven op een pa gina. De eerste tegel is de inleiding van het thema. Opvolgende tegels zijn de opdrachten. De laatste tegel is de afsluiting. Dit staat in de VO-content SterMonitor. Een docent Docent kan een kopie maken van deze SterMonitor. Dan kan de docent hier eigen ‘tegels’ aan toevoegen of tegels verwijderen.

homepage SterMonitor

Klaarzetten thema’s / onderdelen

Standaard zijn alle beschikbare tegels zichtbaar. Maar als een docent er een datum aan koppelt, dan wordt de tegel dan pas zichtbaar voor de leerlingen. Dit doet een docent door op het oogje te klikken. Zo kan datum en tijd worden ingesteld. Kan dus ook gebruikt worden om een toets klaar te zetten die alleen zichtbaar wordt wanneer deze gemaakt moet worden.

SterMonitor: SterCollecties met voortgangsmodule

De resultaten van de leerlingen worden in de SterMonitor opgeslagen. Voortgang volgen kan nu dus met de SterMonitor, hier staan de vertrouwde Stercollecties in een Voortgangsmodule!
Een voorbeeld van voortgang van een leerling per thema. Rood verdient aandacht, groen is goed gemaakt.

Keuzeopdrachten

In de afsluiting van het thema staan bijna altijd en een toets en een opdracht. Heel soms meerdere eindopdrachten. We gaan hiervan keuze opdrachten maken. Dan kan de leerling kiezen welke opdracht hij/zij wil maken.

Inlevermogelijkheid

De eindopdrachten zijn soms ook een echt 'fysiek' eindproduct. Deze eindproducten kunnen nu ook daadwerkelijk bij de opdracht worden geüpload. Wanneer de docent een SterMonitor aan heeft gemaakt kan hij ook zelf een uploadtegel maken. Of deze opdracht is ingeleverd door de leerling wordt hierdoor ook zichtbaar in de voortgangsmodule.

Werken met leerdoelen

Leerdoelen staan in de Stercollecties altijd bovenaan thema/opdracht vermeld. Als evaluatie wordt regelmatig aan het eind van de opdracht de vraag gesteld aan de leerlingen in hoeverre ze de leerdoelen van de opdracht hebt gehaald. Dit kunnen ze nu zelf ‘scoren’.

In dit SterMonitor wordt deze score ‘meetbaar en volgbaar’. Voortgang is dus op opdracht en ook op leerdoelen zichtbaar voor docent.

Schooljaar '21-'22

Vanaf november 2021 is er een conceptversie van de SterMonitor Aardrijkskunde beschikbaar. Vanaf februari 2022 zullen ook voor de vakken Biologie, Mens en Maatschappij, Engels en Economie een eerste versie van de SterMonitor als pilot beschikbaar zijn.