{Score}/{MaxScore}

Stap 7: Vluchtelingen en asielzoekers

Vluchtelingen zijn mensen die hun eigen land hebben verlaten omdat het er niet meer veilig was. Het kan gaan om een natuurramp (aardbeving, overstroming, hongernood) of oorlog, maar veel vluchtelingen vluchten om politieke redenen. Ze zijn bang voor vervolging, onderdrukking of marteling.

Nederland

Een vluchteling kan zich niet zomaar in Nederland vestigen. Nederland nodigt elk jaar ongeveer vijfhonderd vluchtelingen uit om naar ons land te komen, vooral inwoners van vluchtelingenkampen. Anderen komen op eigen gelegenheid naar Nederland en vragen asielĀ  (=bescherming). Ze mogen alleen blijven als ze goede redenen hebben. Mensen krijgen asiel wanneer ze risico lopen op marteling, onmenselijke of vernederende straf.
Ook als de situatie in een land niet voldoende veilig is, kan een persoon asiel krijgen, bijvoorbeeld als er oorlog is. Deze vluchtelingen noemen we asielzoekers. Het aantal asielzoekers schommelt sterk door de jaren heen.
In de media is er altijd veel aandacht voor de asielzoekersproblematiek, maar op het geheel van het aantal immigranten dat elk jaar Nederland binnenkomt, vormen de asielzoekers een kleine minderheid.

Duitsland

Veel oorlogsvluchtelingen willen graag naar Duitsland. Ze weten dat Duitsland het grootste en welvarendste land van de EU is. De kans op werk is er relatief groot, zeker als de vluchtelingen vakmensen zijn. Vanwege de vergrijzing is vraag naar verplegers en andere geschoolde arbeiders groot.
Ook in Duitsland is er aandacht voor de asielzoekersproblematiek en er hebben zich gewelddadige incidenten voorgedaan, maar onder grote delen van de Duitse bevolking is er overeenstemming over de noodzaak van het opvangen van vluchtelingen.

Asielverzoeken

Het aantal asielverzoeken is niet gelijk aan het aantal asielzoekers dat zich in Nederland mag vestigen.
Waarom mag de ene asielzoeker blijven en de andere niet?
Leg je antwoord uit.

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next