{Score}/{MaxScore}

Stap 2: Emigratie

Elk jaar vertrekken vele Nederlanders en Duitsers naar het buitenland. De meesten voor een kortere periode lekker op vakantie, dat zijn toeristen. Maar er zijn ook duizenden Nederlanders en Duitsers die vertrekken om voorlopig niet meer terug te komen. Ze worden emigranten genoemd.

Nederland

In 2016 emigreerden ruim 151.000 mensen uit Nederland naar een ander land, dat is ongeveer 0,8% van de bevolking. Ruim tweederde van deze emigranten waren mensen met een migratieachtergrond: mensen die zelf niet in Nederland geboren zijn of waarvan de ouders niet uit Nederland komen. Ze verhuisden dus voor de twee keer: een keer naar Nederland en een keer uit Nederland. De overige emigranten zijn mensen die in Nederland geboren zijn.

Emigratie is van alle tijden, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam emigratie in een stroomversnelling. In 1952 emigreerden er ruim 82.000 mensen. Dat was niet eerder voorgekomen. Omdat er zoveel mensen tegelijk wilden vertrekken, sprak men over een ‘emigratiegolf’. De meeste landverhuizers (75%) kwamen in vijf verschillende landen terecht. Het waren de landen die afspraken hadden gemaakt met de Nederlandse regering: Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika.

Tegenwoordig gaan emigranten naar hele andere landen dan in de jaren vijftig. Bekijk de grafiek met emigratiecijfers uit Nederland en de Top 10 van emigratielanden.

 

Duitsland

In 2016 emigreerden ruim 250.000 Duitse burgers naar het buitenland, dat is ongeveer 0,3% van de bevolking. De populairste bestemmingen waren dat jaar de Verenigde Staten, Zwitserland en Oostenrijk.

Ook Duitsland kende in de jaren 50 een grote uittocht van emigranten. Ze gingen vooral naar Amerika. Duitse emigranten vertrokken omdat Duitsland te kampen had met enorme verwoestingen als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de economische vooruitzichten waren kort na de Tweede Wereldoorlog niet erg goed.

Duitsers die buiten Duitsland wonen, worden ook wel 'Volksduitsers' genoemd. De grootste groep Volksduitsers woont in de Verenigde Staten. Het gaat om ongeveer 45 miljoen Duitse Amerikanen. De tweede grootste Duitse bevolkingsgroep (ruim 10 miljoen) buiten Duitsland vind je in Brazilië. Andere landen met meer dan een miljoen mensen met een Duitse afkomst zijn Canada, Argentinië, Zuid-Afrika en Frankrijk.

Emigratie

Bekijk de video ‘Emigratie vroeger en nu’. Beantwoord daarna de vragen.

  1. Om welke reden wilden veel emigranten naar een bestemming ver weg van Nederland?
  2. Hoe hielp de Nederlandse regering de emigranten in de jaren vijftig?

Emigreren naar België en Duitsland

Je ziet hier de Top 10 van populaire emigratielanden van Nederlanders.
Waarom zijn België en Duitsland als emigratieland nu wel populair en in de jaren vijftig niet?

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next