{Score}/{MaxScore}

Stap 4: Immigratie

Elk jaar komen er vele duizenden ‘vreemdelingen’ naar Nederland en Duitsland. De meesten zijn toeristen. Maar er zijn ook duizenden buitenlanders die komen om te blijven. Ze worden immigranten genoemd.

Nederland

In 2016 immigreerden er ruim 230.000 mensen naar Nederland. Onder hen waren enkele tienduizenden Nederlanders die eerder geëmigreerd waren en om een of andere reden terugkeerden naar Nederland, de zogenaamde remigranten.
Ook kwamen er enkele tienduizenden vluchtelingen waarvan de meeste Syrië ontvluchtten. Een deel hiervan zal hier blijven terwijl anderen teruggaan naar het land van herkomst, zodra het er weer veilig is.

Verschuivende migratie
De herkomst van immigranten is de afgelopen vijftig jaar sterk veranderd. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw kwamen de meeste immigranten uit Zuid-Europa en Marokko, nu komen de meesten uit Oost-Europa.
Van de klassieke immigratielanden Turkije, Marokko, Suriname en Nederlanden Antillen kwamen alleen Turkije en de Antillen nog bij de eerste tien.
Op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek kun je volgen hoeveel immigranten naar Nederland komen en vanuit welke landen.

Als je kijkt naar de immigratiecijfers in deze grafiek, zie je dat immigratie naar Nederland met pieken en dalen gaat.

Maak de volgende oefening.

Duitsland

In Duitsland heeft ongeveer een op de vijf mensen een immigratie-achtergrond. Het gaat dan om immigranten van de eerste generatie, maar ook om mensen die in Duitsland geboren zijn die een of twee ouders hebben zonder de Duitse nationaliteit.
De belangrijkste landen van herkomst zijn de voormalige Sovjet-Unie, Turkije en Polen.

Wij komen!

Mensen komen om allerlei redenen naar Nederland.
Bekijk de video en je ontdekt allerlei redenen.

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next