{Score}/{MaxScore}

Eindopdracht: Toets

Test je kennis. Maak de toets.

Urbanisatie

Zowel in Duitsland als in Nederland zijn er in het verleden veel mensen van het platteland naar de stad verhuisd. In Nederland zie je ook de omgekeerde beweging: mensen verhuizen van de stad naar kleinere steden/dorpen. In Duitsland zie je die omgekeerde beweging minder. Waar heeft dat mee te maken?

BRD en DDR

Na de Tweede Wereldoorlog is Duitsland opgedeeld geweest in twee landen: de Duitse Democratische Republiek (DDR) en de Bonds Republiek Duitsland (BRD). In de beginjaren na deze opdeling zijn veel mensen tussen deze twee Duitslanden verhuisd.

Wat klopt?

Immigratiegolf

In 1952 emigreerden er ruim 82.000 mensen uit Nederland. Omdat er zoveel mensen tegelijk wilden vertrekken, sprak men over een ‘emigratiegolf’. De meeste landverhuizers (75%) kwamen in vijf verschillende landen terecht. Welke vijf landen waren dat?

Push of pull factoren

Redenen om te emigreren kun je onderverdelen in push factoren en pull factoren.

Welke van de volgende factoren zijn push factoren?

Immigratie-achtergrond

In Duitsland heeft ongeveer 1 op de 5 mensen een immigratie-achtergrond.
Wat zijn de drie belangrijkste landen van herkomst van mensen met een immigratie-achtergrond?

Nederland - Duitsland

Zowel in Nederland en Duitsland wonen veel immigranten. Er is wel een duidelijk verschil als je kijkt naar de landen van herkomst van immigranten tussen Nederland en Duitsland. Wat is dat verschil?

Arbeidsmigranten

In de jaren 60 kwamen veel gastarbeiders uit Marokko en Turkije naar Nederland. In 1973 stopte Nederland met het uitnodigen van gastarbeiders.

Toch zijn er ook na die tijd nog veel mensen vanuit Marokko en Turkije naar Nederland gekomen. Wat is daarvan de belangrijkste reden?

Migratiesaldo

Nederland had in 2016 een migratiesaldo van 1,9 personen per 1000 inwoners.
Nederland had in dat jaar 17.016,967 inwoners.

Bereken hoeveel het migratiesaldo ongeveer bedroeg.

v1.12.0.0 Copyright © 2025 VO-next