Niet ingelogd
Leuk dat je aan de slag gaat. Je kunt hier gewoon oefenen. Dat mag iedereen.
Maar je bent niet ingelogd, dus je gegevens worden niet opgeslagen.
Doet je school mee, dan kun je hier inloggen.
Stap 1: Klimaatfactoren
In de video 'Klimaatzones van de wereld' wordt uitgelegd dat weer en klimaat niet hetzelfde zijn en dat het klimaat op aarde niet overal hetzelfde is.
Kun je zien in welke klimaatzone Nederland ligt?
Wat voor klimaat een gebied heeft, hangt af van vier verschillende factoren:
-
Breedteligging - afstand tot de evenaar
In de video wordt één reden genoemd waarom minder warmte van de zon het aardoppervlak bereikt naarmate je verder van de evenaar af bent. Er is nog een tweede reden: hoe verder je van de evenaar af bent, hoe langer de weg is die zonlicht door de dampkring van de aarde aflegt. En hoe langer die weg is, hoe meer zonlicht door de dampkring wordt tegengehouden.
Bergketens hebben invloed op het klimaat, vooral als ze in een gebied liggen waar het grootste deel van het jaar de wind van zee komt. Die wind voert vochtige lucht aan die omhooggestuwd wordt als de bergen worden bereikt. Hoe hoger hoe koeler, de lucht koelt af en de waterdamp in de lucht condenseert. Die waterdamp vormt wolken waaruit vervolgens regen valt (aan de loefzijde) van de bergketens. De inmiddels droge lucht daalt aan de andere kant van de bergen (de lijzijde). Vooral als de wind het hele jaar door uit dezelfde richting waait, heerst er aan de lijzijde van de bergketens een droog klimaat.
-
Nabijheid van grote wateroppervlakken
De temperatuur van zeewater schommelt minder hard dan de temperatuur op het vasteland. Dat geldt zowel voor dag- en nachtverschillen als voor de seizoenen. Daardoor heeft nabijheid van zeewater een matigende werking op de temperatuur. In de buurt van zeewater is het ’s winters minder koud en ’s zomers minder warm dan op plaatsen verder weg van de zee.
Dat zeestromen en wind invloed hebben op het klimaat zie je in de volgende video.
Gebruik de informatie voor het maken van de oefening 'Klimaatfactoren'.
Klimaatfactoren
- Waarom is het op het aardoppervlak gemiddeld kouder naarmate je verder van de evenaar af bent en dichter bij de Noord- of Zuidpool?
- Waarom lopen de grenzen tussen deze zones niet helemaal parallel aan de evenaar?
- New York en Middelburg liggen beide aan zee. New York ligt ongeveer op dezelfde hoogte als Madrid en een stuk dichter bij de evenaar dan Middelburg. Toch kun je in New York ’s winters vaker op natuurijs schaatsen dan in Middelburg.
Hoe komt dat?