Niet ingelogd
Je bent niet ingelogd. Antwoorden en resultaten worden slechts tijdelijk opgeslagen.
Opdracht 1
Druk uitoefenen
Door gewrichten in je lichaam kun je lopen, je armen bewegen en kauwen en bijten.
In het blok Bewegen is een kunst heb je al gekeken naar de bouw van gewrichten.
De kaakspieren die je kaak in beweging kunnen brengen, hebben een behoorlijke kracht.
Dat is de bijtkracht. In de biologie kun je de bijtkracht gebruiken om de manier van jagen van roofdieren te onderzoeken. Hoe goed een dier is in het gebruiken van zijn kaken om een prooidier te grijpen, bepaalt onder andere hoe succesvol de jacht verloopt.
Roofdieren met een grote bijtkracht, zoals de leeuw of de krokodil jagen door de prooi meteen te doden met de kaken. Ook andere dieren kunnen een grote bijtkracht hebben. De bever bijvoorbeeld, die grote stukken hout versleept en bewerkt, bezit in verhouding een grote bijtkracht.
De bijtkracht kun je meten. De bijtkracht wordt aangeduid in kilogram per vierkante centimeter. De mens heeft een bijtkracht van 80 tot 110 kg/cm².
De beet van een krokodil is wel 30 keer krachtiger.
Welke dieren hebben de sterkste kaken? Bekijk de top 10!
Als je ook het lichaamsgewicht in aanmerking neemt, zijn vogels veel sterker dan deze krachtpatsers. Een snavel van een papegaai werkt namelijk als een hefboom. Hij heeft een heel sterke onderkaak en kan met zijn snavel harde noten kraken. Niet alle vogels hebben zo’n zware onderkaak nodig. Een uil bijvoorbeeld rukt vlees van zijn prooi met z’n snavel.
Snavels
Als je rekening houdt met het lichaamsgewicht heeft deze grondvink van de Galapagoseilanden een beet die 320 keer sterker dan Tyranosaurus rex!
Vraag
grondvink van de GalapagoseilandenWat eten vogels met zo’n snavel?
Vraag
Welke stadsvogels hebben een vergelijkbare snavelvorm?
Zoek eventueel een plaatje op voordat je antwoord geeft.