Voedsel bewaren - conserveren


Bacteriën en schimmels kunnen het voedsel bederven.

Je kunt op verschillende manieren voorkomen dat voedsel bedreft:

 

 

Pasteuriseren en steriliseren
Bij pasteuriseren en steriliseren worden de bacteriën en schimmels bestreden met temperatuur.
Bij pasteuriseren (70 graden Celsius) gaan de meeste sporen dood.
Bij steriliseren (120 graden Celsius) gaan ze allemaal dood.
Drogen
Bacteriën en schimmels kunnen alleen voortplanten als er vocht is.
Door voedingsmiddelen te drogen, kunnen de sporen niet groeien.
Invriezen
Bacteriën en schimmels kunnen niet voortplanten onder nul graden Celsius, dus invriezen verhindert bederven.
Vacuüm verpakken
Veel bacteriën en schimmels kun je doden door zuurstof weg te halen (vacuüm verpakken).
Omdat er ook bacteriën zijn die zonder zuurstof kunnen voortplanten, wordt vacuüm verpakken vaak gecombineerd met steriliseren.
E-nummers toevoegen
Er zijn allerlei stoffen die bacteriën en schimmels doden, zoals suiker of zuur.
Conserveringsmiddelen met een E-nummer zijn chemische stoffen die speciaal hiervoor bedoeld zijn.
Roken
Bacteriën en schimmels kunnen alleen voortplanten als er vocht is.
Door voedingsmiddelen te roken, worden ze gedroogd en kunnen de sporen niet groeien.

Zouten
Bacteriën en schimmels kunnen alleen voortplanten als er vocht is.
Door voedingsmiddelen te pekelen (zouten), worden ze gedroogd en kunnen de sporen niet groeien.