Voedingsmiddelen
Een vorm van klassieke biotechnologie is het gebruik van bacteriën en schimmels bij het maken van voedingsmiddelen.

Melkproducten:
Melkzuurbacteriën worden gebruikt om yoghurt, karnemelk en kaas te maken.
Ook zuurkool en azijn worden gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën.
Zo maak je yoghurt:
- Neem een liter melk en voeg er twee lepels yoghurt aan toe.
- Voeg ook één of twee theelepels suiker toe.
- Verwarm het mengsel tot ongeveer 45 ° C en laat het zo een paar uur staan.
- De melkzuurbacteriën uit de yoghurt gaan hun werk doen.
- Door het zuur gaan de eiwitten in de melk 'uitvlokken'.
- Daardoor wordt de melk steviger, het wordt yoghurt.
De yoghurt is klaar. Zet de yoghurt in de koelkast.
Alcohol:
Gist wordt gebruikt om alcohol te maken en om brooddeeg te laten rijzen.
Koffiebonen:
krijgen hun aroma en smaak door fermentatie.
Bij dit proces eten bacteriën en schimmels een slijmachtige laagje dat zich op de koffiebonen bevindt op.
Sojasaus:
wordt gemaakt van sojabonen. De sojabonen worden samen met tarwe gefermenteerd door gisten (eencellige schimmels) en bacteriën.