Voedingsmiddelen


Een vorm van klassieke biotechnologie is het gebruik van bacteriën en schimmels bij het maken van voedingsmiddelen.

Melkproducten:
Melkzuurbacteriën worden gebruikt om yoghurt, karnemelk en kaas te maken.
Ook zuurkool en azijn worden gemaakt met behulp van melkzuurbacteriën.

Zo maak je yoghurt:

  • Neem een liter melk en voeg er twee lepels yoghurt aan toe.
  • Voeg ook één of twee theelepels suiker toe.
  • Verwarm het mengsel tot ongeveer 45 ° C en laat het zo een paar uur staan.
  • De melkzuurbacteriën uit de yoghurt gaan hun werk doen.
  • Door het zuur gaan de eiwitten in de melk 'uitvlokken'.
  • Daardoor wordt de melk steviger, het wordt yoghurt.
    De yoghurt is klaar. Zet de yoghurt in de koelkast.


Alcohol:
Gist wordt gebruikt om alcohol te maken en om brooddeeg te laten rijzen.

Koffiebonen:
krijgen hun aroma en smaak door fermentatie.
Bij dit proces eten bacteriën en schimmels een slijmachtige laagje dat zich op de koffiebonen bevindt op.

Sojasaus:
wordt gemaakt van sojabonen. De sojabonen worden samen met tarwe gefermenteerd door gisten (eencellige schimmels) en bacteriën.